Niet genoeg denken

De film The Shawshank redemption bevat een scene waar een oude man, Brooks, bericht krijgt dat zijn gevangenisstraf beëindigd is. Het vreemde is dat de man zo gewend geraakt is aan het leven binnen de gevangenismuren, dat hij er ontzettend tegenop ziet om weer de maatschappij in te gaan. In de gevangenis is hij een wijs man met verworven rechten. Buiten de gevangenis heeft hij niets en staat hij onderaan de maatschappelijke ladder.

Hij kan er maar niet aan wennen om weer over zijn vrijheid te beschikken totdat hij uiteindelijk zelfmoord pleegt. De film bespreekt een interessante gedachte. Misschien is het mogelijk om je na een lange tijd je zo thuis kan voelen in de gevangenis, dat je uiteindelijk niet meer kunt denken als een vrij mens.

Het overkwam de Egyptenaren die al meer dan 400 jaar onderdrukt werden in Egypte. Toen Mozes hen begon toe te spreken over Gods beloofde land konden ze hier niet mee omgaan:

Exodus 6:8 HSV
Zo sprak Mozes tot de Israëlieten, maar zij luisterden niet naar Mozes door hun moedeloosheid en de harde slavenarbeid.

Negatief 

In onze huidige preekserie noemen we dit: ‘Niet genoeg’ denken. Niet-genoeg denken zorgt ervoor dat we negatief reageren op een positieve boodschap. Zelfs wanneer het volk Egypte ontvlucht had, bleef het denken in termen van ‘niet genoeg’. In hun mening was:

  • er niet genoeg water was (Exodus 17)
  • hun voedsel niet gevarieerd genoeg. Het ontbruik onder andere aan ui en knoflook! (Numeri 11)
  • hun leger niet sterk genoeg was om het beloofde land in te nemen. (Numeri 13)

In werkelijkheid hadden ze niets te klagen. God had hen bevrijdt uit hun slavernij. God zorgde ervoor dat ze iedere dag genoeg hadden. Maar voor hen was het allemaal niet genoeg.

Tijdens deze serie stellen we onszelf de vraag: Zijn er gebieden in mijn leven waar ik zo gewend geraakt ben om niet genoeg te hebben, dat ik ben gaan denken in termen van ‘Niet genoeg’? Zijn er beperkingen waar ik zo gewend aan geraakt ben, dat ik niet meer kan geloven wat de Bijbel over mij zegt?

Luister naar de preek: Beloofd land – ‘Niet genoeg’ denken.