‘Net genoeg’ denken

 

Tijdens mijn rijlessen probeerde mijn Amsterdamse rij-instructeur mij te leren om vooruit te kijken. Ik vond dat echter ingewikkeld. Ik moest 3 stappen vooruit kunnen denken. Maar ik kreeg alleen maar instructies over de volgende stap: ‘We slaan hier rechtsaf’.

In de wildernisperiode van Israel lijkt het er een beetje op dat God moet optreden als een rij-instructeur. Hij gaf hen alleen maar net genoeg informatie. Iedere ochtend kregen ze net genoeg eten voor die dag. (Exodus 16). Iedere ochtend kregen ze net genoeg informatie over hun reisschema (Numeri 9). Dat betekent dat ze niet vooruit konden plannen. Ze kregen alleen genoeg instructies voor die dag.

Nu is het niet zo dat dit Gods ultieme plan voor hen was. Al toen het volk uit Egypte vertrok, was hen een land beloofd waarin ze meer dan genoeg hadden. Het probleem was echter dat het volk zich was gaan identificeren met hun tijdelijke situatie. Tijdens hun slavernij (ze hadden hier niet genoeg) en in de wildernis (ze hadden hier net genoeg) waren ze gaan denken in termen van ‘Niet genoeg’ en ‘Net genoeg’.

Dit was het meest zichtbaar toen ze bij het beloofde land aankwamen:

Numeri 13:33 NBV
We hebben daar zelfs reuzen gezien, de Enakieten. Vergeleken bij dat volk van reuzen voelden wij ons maar nietige sprinkhanen, en veel meer zullen we in hun ogen ook niet geweest zijn.

Ik denk niet dat hun onderzoekscommissie een testpanel van reuzen had samengesteld om te onderzoeken wat hun beeld over hen was. Dit was niet hoe hun vijanden hen zagen. Dit was hoe zij zichzelf zagen.

Hun zelfbeeld weerhield hen ervan om het beloofde land in te stappen. Een uitdagende gedachte. Hoe zit het namelijk met mijn zelfbeeld? Met mijn manier van denken? Ben ik geneigd om beperkingen te stellen aan wat God beloofd in de Bijbel? Wellicht goed om eens over na te denken.

Luister naar de volledige preek: Beloofd land – ‘Net genoeg’ denken.