Kleren maken de man

Toen ik op de middelbare school zat kon je aan mijn kleding zien dat ik een skater was. Ook Hip-Hoppers, punkers, gabbers – je kon ze met gemak herkennen aan hun kledingstijl. ‘Kleren maken de man’. Ik denk dat er een kern van waarheid in het gezegde zit.

De afgelopen week hebben we het gehad over een cultuur van dienstbaarheid. Als C3 willen wij deze cultuur omarmen. Maar deze cultuur is geen uitvinding van C3 Church. Het is een initiatief van Jezus:


Johannes 13:3-5 NBV

3 Jezus, die wist dat de Vader hem alle macht had gegeven, dat hij van God was gekomen en weer naar God terug zou gaan, 4 stond tijdens de maaltijd op. Hij legde zijn bovenkleed af, sloeg een linnen doek om 5 en goot water in een waskom. Hij begon de voeten van zijn leerlingen te wassen en droogde ze af met de doek die hij omgeslagen had.

Jezus kleedde zich om en trok de werkkleding aan van een dienaar. Interessant punt wat Johannes hier maakt. Jezus diende niet omdat hij onzeker was van zichzelf. Hij diende omdat hij precies wist wat wie Hij was en wat Hij had. Hij diende omdat hij wist dat Hij van God gekomen was. Hij diende omdat Hij wist dat zijn positie zeker is.

De kerkcultuur die Jezus voor ogen had was een cultuur waarin we zo zeker zijn van onze eigen identiteit, dat we geen enkel probleem hebben om elkaar te dienen. Binnen én buiten de kerk. Een cultuur waarin we niet geïnteresseerd zijn in posities, maar waarin we onszelf positioneren om te dienen.

Luister naar de hele preek